2017.10.23 | Köztársaság kikiált., Gyöngyi napja van
Főoldal > Labdarúgás
VALVERDE BEMUTATKOZOTT A SAJTÓ ELŐTT | A STÍLUST MEGTARTJA, DE FORDÍT RAJTA
"Tudom, mire vállalkozom, és felkészültem"
Záborszky Iván | 2017. 06. 02., 07:56
ESZKÖZÖK:   |  |  |   |     

Csütörtökön délután bemutatták a sajtó előtt a Barcelona új vezetőedzőjét, Ernesto Valverdét, aki papíron a következő két vagy három évben a csapat trénere lesz. Valverde megtartotta az első sajtótájékoztatóját is, ahol beszélt a céljairól, feladattal járó nehézségekről, és minden, jelenlegi csapatot érintő kérdésről.


"Meg kell köszönnöm az elnöknek, a vezetőségnek és a sportigazgatónak azt a megtiszteltetést, hogy én itt ülhetek. Meg fogom próbálni visszaadni azt a bizalmat, amit kaptam, hogy irányíthatom ezt a csapatot ebben az időszakban. Az életem klubjából jövök, amelyik az Athletic, ahol az odaadás, az elhivatottság alapvető és kötelező. Olyan alapvetéseket szeretnék itt is kialakítani, amelyeket ott is megtettem. Tudom, hogy milyen magasak az elvárások és a nyomás, amit ez a klub elvár. A léc nagyon magasan van, mert az elődeim nagyon jól végezték a munkájukat: Luis Enrique, Guardiola, Vilanova, Martino, Cruyff. Az elvárások nagyon magasak lesznek, ez még szebbé teszi ezt a kihívást. Egy nagy feladatot akartam, természetes, hogy ez egyike a legnagyobbaknak. Minden edző dolgozott a Barça stílusjegyeivel, amit világszerte ismernek. Azon leszek, hogy ezt a stílust mélyítsük el, fogok rajta fordítani egyet, és tovább fogjuk fejleszteni. Nagyon erős keretünk van, kiváló játékosokkal. Az a célom, hogy segítsek nekik még jobbakká válni és hogy együtt még jobb csapatot formáljunk. Együtt kell lennünk a jó és a rossz pillanatokban is. Meg kell érintenünk a szurkolóinkat is, és természetesen eredményeket kell elérnünk."

A nagy kihívás

"Voltak már olyan pillanatok, amikor összehoztak a Barcelonával, de mindig passzolnia kell az időzítésnek is. Ebben az esetben ez sikerült. Fejemben volt már, hogy négy év után elhagyom az Athleticet, megtettem a lépést és nem hosszabbítottam az ötödik évemre is, majd a Barça rám gondolt. Itt vagyok, ez egy csodálatos cél, nem sokat gondolkoztam, hogy elfogadjam-e."

Messit irányíthatja

"Még nem dolgoztam vele. Nagy szerencse és nagy élmény számomra, hogy edzhetem a legjobb játékost, akit valaha csak láttam egy futballpályán. Remélem, hogy élvezhetem a játékát, és segíthetek neki, hogy továbbra is lepjen meg bennünket."

Mi lesz a legnehezebb?

"Kezelni a sajtótájékoztatókat nehéz lesz. És a többi is, a nyomás, ami azzal jár, hogy egy sztárokkal teletűzdelt csapatot irányítasz, és az állandó eredménykényszer. Bízom benne, hogy jól fogom viselni, arra fogok figyelni, hogy az esetleges konfliktusok ne nagyon hassanak a játékosokra. Nekem a sportszakmai kérdésekre kell koncentrálnom. De még nem találkoztam minden nehézséggel, talán ez a kérdés inkább később lesz esedékes."

Stílus

"Nekem kell igazodnom a klub stílusához. Ez egy referencia a csapatjátékot tekintve, ahogyan a középpályások dolgoznak, ahogyan kombinálnak... A csapat jól kezeli a 4-3-3-at és a 3-4-3-at is, de a játékrendszernek nincs olyan nagy jelentősége mert a játékosok mozognak a pályán. Minden attól függ, hogy kontrolláljuk-e a játékot."

Andrés Iniesta

"Nagyon fontos játékosnak tartom Iniestát a csapat és a klub számára is. Beszélni fogok vele személyesen."

Igazolások

"Az első beszélgetésem nem régen ért véget Roberttel. Az a piac amiről az Athletic meríthet nem ugyanaz azzal, ahonnan a Barcelona meríthet. De a Barçának nagyon jó kerete van."

Barça B

"Nem szeretnénk nagyon beleavatkozni a fiatalok dolgába, de használni fogom a játékosokat, ha szükségünk lesz rá. Folyamatos kapcsolatot szeretnék a B csapattal, hogy tudjuk, melyik játékosok fejlődnek úgy, hogy segítsék a felnőtt csapatot is."

Három Clásico jön

"Keményen fogunk kezdeni. A Szuperkupa egy jó mézesmadzag. A felkészülés különleges lesz, mert mindent bele fogunk adni, hogy elérjük. De ez csak arra szolgál, hogy még több célért dolgozzunk, amiket el szeretnénk érni."

Az egók kezelése

"Az egók kérdése inkább külső kérdés. Az egóra szükség van, hogy ha a legmagasabb szinten akarsz küzdeni. Fiatal játékosok egy csoportjával fogok találkozni, akik nyerni akarnak majd."

A munka kezdése

"Az a terv, hogy július 12-én találkozunk. A klub kötelezettségeihez alkalmazkodnom kell, lesz egy túra, ami majd jól jön abból a szempontból, hogy felvegyük a ritmust. És így felkészültek leszünk akkorra, amikor rajtol a szezon is."

Az a fontos, hogy a szezon végére érjünk el úgy, hogy minden célunk láthatáron van, és mindenki jó állapotban is van. Rotáció? Ezt az idővel meglátjuk."

A személyes stílusjegye

"Minden edző, aki megfordult itt, meghagyta a csapaton a saját, személyes stílusát, bélyegét a csapat és a klub stílusán belül."

Aleix és Sergi Roberto a jobb oldalon?

"Mindent ki kell elemeznem. Olyan játékosok, akik segíthetnek. Tudom, hogy Roberto játszott ezen a poszton és középpályán is hosszú időn keresztül, és az egyik erőssége a sokoldalúsága. Alaposan ki kell elemeznem mindent a sportszakmai vezetéssel."

Egyensúly

"A Barça játéka mindig azon múlt, hogy nagyon jó legyen a csapatjáték a kombinációt tekintve, és emellett a labdaszerzés. Tudom, hogy ezeknek a játékosoknak milyen súlya van, de azt is, hogy a csapatnak egyensúlyra van szüksége. Mi edzők azt keressük, hogy a csapat játéka legyen kerek."

Kapus kérdés

"Két kiváló, garanciákat kínáló kapusunk van. Ebből a szempontból függünk a Barça B-től, hogy ott lesznek a másodosztályban, vagy csak a Segunda B-ben. Ezt a posztot le kell fednünk arra az esetre, ha sérülés lenne. Minden nem látható szituációra fel kell készülnünk. A kapuban való rotáció kérdését még meglátjuk."

Luis Suárez

"Olyan csatárról van szó, aki általában gólokat szerez, és ebben elég jó. Bízom benne, hogy a nyáron nem veszíti el a góléhségét. Óriási erénye, hogy bárhol feltűnve gólveszélyes tud lenni és nagyon jól kapcsolódik be a játékba is. Bízunk benne, hogy folytatja ezen a vonalon."

Spekuláció nélkül

"Nekem az tetszik mindig a legjobban a Barçában, hogy mindig a játékán keresztül éri el a dolgokat. Nem spekulál. A Barça nem azért nyer, mert az ellenfél hibázik, a Camp Nouban pedig hosszú tud lenni 90 perc. Nem hagynak lélegezni, ha nálad van a labda. Sok mindent megéltem már a Barça ellen, és sokkal több vereségem van, mint győzelmem. De az tény, hogy nyertünk egy Szuperkupát, az első trófeát 30 év alatt."

Klub körüli zaj és külső hatások

"Ezek szokásos dolgok. Annyira nagy a hatása itt mindennek, hogy a kisebb dolgokat is felnagyítják. A futball világa kicsit így működik, és tudom, hogy ez milyen. Az edzők minden vereség atyjai. Tudom, hogy mire vállalkozom, és fel vagyok rá készülve."

Eredménykényszer

"Amikor nem érsz el eredményeket egy olyan klubban, mint a Barça, akkor minden fajta kritikák megjelennek. Ez hozzá tartozik a csomaghoz, a nagy felhajtáshoz, ami körülveszi a klubot. Ezt el kell fogadni. Nem hiszem, hogy Luis Enrique nagyon eltávolodott volna a stílustól, szerintem ez továbbra is felismerhető."


 
Következő meccsek
Labdarúgás  
-
X
-
Október 24. Kedd (21:30)
Király Kupa, 1/16-os döntő
TV: Paulaner Sörház | Digi Sport 1
 
 
Barcelona Szállás
 
 
Eurobarca FaceBook
 
Eurobarca Google+
Eurobarca Twitter
 
 
Bejelentkezés
Felhasználó:
Jelszó:
 
 
Fórum ajánló
Magyar Válogatott
ma, 01:00
Barca vs Real
ma, 00:41
Ligue 1 - Franciaország
tegnap, 23:00
Formula 1
tegnap, 22:57
Fantasy sport játékok
tegnap, 22:54
 
 
Keresés
 
 
 
 
A NAP képe
 
 
Impresszum Foci EB 2016 © 2003 - 2017, www.eurobarca.hu