2017.10.23 | Köztársaság kikiált., Gyöngyi napja van
Főoldal > Labdarúgás
A CSAPAT 6 PONTOT VESZÍTETT VOLNA, HA NEM ÁLL KI | A TÖBBSÉG JÁTSZANI AKART
Bartomeu döntése, és ami az öltözőben történt
Záborszky Iván | 2017. 10. 02., 18:02
ESZKÖZÖK:   |  |  |   |     

Bőven kapott ma kritikákat Josep María Bartomeu elnök azért, hogy vasárnap délután végül úgy döntött, a Barcelona lejátssza a Las Palmas elleni bajnokiját. A döntés előtt az elnök tárgyalt az igazgatótanáccsal és a játékosokkal is az öltözőben, és végül minden bizonnyal azért döntött így, mert ellenkező esetben a Liga a Las Palmasnak adta volna a mérkőzés 3 pontját, plusz még további 3 pontot vont volna le a Barcelonától. A 6 pont nyomósabb érvnek bizonyult annál, mint hogy a klub kiálljon azok mellett, akiket atrocitás ért vasárnap Katalóniában.


Bartomeu elnököt most sokan azért kritizálják, mert ezzel a klub általános filozófiáját vette semmibe, azt, hogy a Barcelona "több mint egy klub". Több mint egy klub azért is, mert azonosul Katalóniával. Természetesen akkor, ha azokkal a dolgokkal tud azonosulni, amelyek Katalóniában történnek, és jelen esetben erről volt szó. A Barcelona kiállt a demokrácia mellett, a népszavazás mellett - azzal együtt, hogy a Spanyol Kormány és az Alkotmánybíróság ezt a referendumot alkotmányellenesnek minősítette.

A döntés nem sokkal a meccs előtt született meg. Magától sem a La Liga, sem a Mossos (Katalán Rendőrség) nem akarta felvállalni azt hivatalból, hogy a meccset el kell halasztani. A Mossos arról is biztosította Bartomeut, hogy a biztonságot garantálják. Ezek után Bartomeu számára már egyértelmű volt, hogy ha nem akarnak hat pontot elveszíteni a bajnokságban, akkor a meccset le kell játszani. És akkor már zárt kapuk mögött kell lejátszani, egyrészt mert nem maradt volna annyi idő, hogy az embereket beengedjék, másrészt pedig azért, mert Bartomeu úgy gondolta, akkor azzal próbálnak meg üzenni, hogy zárt kapuk mögött játsszák le a meccset.

Az elnök mindezek tudatában ment le az öltözőbe Jordi Mestre alelnök társaságában, és a játékosok előtt elmondta a szituációt, hogy hat pontot veszíthetnek el, ha nem állnak ki erre a meccsre. "Nagyon sok forog a kockán a sportszakmai részen. És ha végül elveszítjük a Ligát emiatt a hat pont miatt, senki sem fog emlékezni erre a meccsre, és a pontlevonásra, csak az marad majd meg mindenkinek a fejében, hogy nem mi vagyunk a bajnokok" - mondhatta Bartomeu az öltözőben.

A játékosok többsége amellett volt, hogy a meccset játsszák le. Közülük Iniesta, mint csapatkapitány szintén emellett volt, de egyben nyomatékosította, hogy "ne úgy legyen ez kommunikálva, hogy mi voltunk azok, akik ezt a döntést meghozták. Ez a klub döntése."

A keretben egy kisebb csoport volt, akik nem akarták lejátszani a meccset, élen Gerard Piquével. Azt is biztosan lehet tudni, hogy Sergi Roberto sem akart játszani. Lionel Messi a kiszivárgott hírek szerint egyik fél mellé sem állt, nem érvelt vagy szólalt fel egyik lehetőség mellett sem.

Ernesto Valverde edző szintén szerény volt, és elsősorban a sportszakmai részre koncentrált, és nem akarta elveszíteni a hat pontot, de elfogadta volna döntésként a másik irányt is, ha az a legjobb a klub számára.

Ezt követően Bartomeu elhagyta az öltözőt és bejelentették, hogy a meccset zárt kapuk mögött lejátsszák. És végül Bartomeu tartotta a szavát, nem hárította el magáról a felelősséget, hogy a döntést ő hozta meg, csak az a kérdés, hogy a játékvezetőnek miért mondta azt, hogy biztonsági okokból játsszák le zárt kapuk mögött a meccset.


 
Következő meccsek
Labdarúgás  
-
X
-
Október 24. Kedd (21:30)
Király Kupa, 1/16-os döntő
TV: Paulaner Sörház | Digi Sport 1
 
 
Barcelona Szállás
 
 
Eurobarca FaceBook
 
Eurobarca Google+
Eurobarca Twitter
 
 
Bejelentkezés
Felhasználó:
Jelszó:
 
 
Fórum ajánló
 
 
Keresés
 
 
 
 
A NAP képe
 
 
Impresszum Foci EB 2016 © 2003 - 2017, www.eurobarca.hu