2017.10.23 | Köztársaság kikiált., Gyöngyi napja van
Főoldal > Labdarúgás
KÖZÖLTE A RÉSZLETEKET A VASÁRNAPI NAPRÓL | KÉT IGAZGATÓSÁGI TAG LEMONDOTT
Bartomeu: "Én mondtam ki az utolsó szót"
Baranyai Tamás | 2017. 10. 02., 22:23
ESZKÖZÖK:   |  |  |   |     

Az FC Barcelona elnöke, Josep María Bartomeu hétfőn kora este sajtótájékoztatót tartott az egyesület elnökségi ülése után, ahol az újságírók előtt összegezte a vasárnapi eseményeket, illetve elismerte, hogy két igazgatósági tag lemondott a posztjáról. Bartomeu hangsúlyozta, hogy a klub kiáll a demokratikus alapjogok mellett, illetve hivatalosan megerősítette azt, amiről a délutáni órákban már beszámoltunk.

„Azt szerettük volna elérni, ha a mérkőzést elhalasztják, de a szövetség ezt nem engedélyezte a számunkra. Ezek után a zárt kapus megoldás mellett döntöttünk, mert szerintünk így tudtuk felhívni a legjobban a figyelmet a rendőrség erőszakos cselekedeteire, amivel a népszavazást, egy alapvető jog gyakorlását akarták megakadályozni.”

„A zárt kapus mérkőzés megrendezése volt a mód arra, hogy kifejezzük: mi ezzel nem értünk egyet, ezt az erőszakot visszautasítjuk! A találkozót 174 országban láthatták a televízióban, ahol milliók követték azt figyelemmel. Sajnáljuk a szurkolókat és a pártoló tagokat ért kellemetlenségeket, illetve köszönjük a megértésüket, hiszen tudjuk, hogy sokan közülük is a meccs elhalasztását akarták. Ez volt az egyik legnehezebb döntés, amit elnökként eddig meg kellett hoznom.”

„A döntés előtt egyeztettem az elnökséggel, az igazgatókkal, a játékosokkal valamint a szakmai stábbal, de végül én voltam az, aki kimondta az utolsó szót. Vasárnap reggel kilenc órakor már tudtuk, hogy nehéz napnak nézünk elébe. A nap folyamán beszéltem Valverdével és Iniestával, és közöltem velük, hogy megpróbáljuk elhalasztatni az összecsapást. Amikor azonban kiderült, hogy ez nem sikerült, úgy döntöttünk, hogy zárt kapuk mögött, de megrendezzük a meccset. A kapitányokat valamint Piquét egyaránt informáltuk, ők pedig kifejezhették a véleményüket. Mindenki számára nehéz nap volt ez, ez alól a klub sem volt kivétel, ugyanis rengeteg helyről gyakoroltak ránk nyomást. A zárt kapus mérkőzéssel kihangosítottuk a Katalóniában zajló eseményeket azon célból, hogy az emberek feltegyék a kérdést: mi is történik Katalóniában? Nem azért lett zárt kapus a meccs, mert a közbiztonságot nem lehetett volna fenntartani, hanem a Katalóniában történtek miatt esett erre a választásunk. A játékvezetőnek valóban azt mondtam, hogy fennállt annak a veszélye, hogy a szurkolók elözönlenék a pályát, de végül azért döntöttünk úgy, ahogy, hogy tudassuk a világgal a történteket, és üzenetet küldjünk az embereknek. Ha nem lépünk pályára, a hírnek egy percig lett volna értéke, így viszont 90 percen keresztül tartott.”

Piqué véleménye az október 1-jén lezajlott eseményekről

„Mint nagyon sok pártoló tag, úgy Piqué is kifejezte a véleményét, a klub pedig azt teljesen tiszteletben tartja. Minden áron meg akarjuk védeni a szólásszabadságot. Piqué szeretne a spanyol nemzeti csapatban játszani, be is hívták a keretbe. Nem hiszem, hogy egy sportszakmai témával kapcsolatosan mást is kellene mondani.”

Hol játszana a Barcelona a katalán függetlenedés esetén?

„Nagyon nehéz időszakon megyünk most keresztül, minden rendkívül komplex. Hogy mi fog történni a jövőben? Ha majd aktuális lesz, akkor nyugalommal és józan ésszel megfontoljuk a lehetőségeket. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy még semmi sem történt.”

Az egyesület álláspontja

„Szeretném kiemelni a klub állásfoglalását a történteket illetően. Már korábban is kiálltunk amellett, hogy az emberek szavazhassanak arról, mit is akarnak, és teljes mértékben kiállunk a szólásszabadság mellett. Az ilyen elveket valló intézmények és egyesületek továbbra is számíthatnak a támogatásunkra, ám a vasárnap történteket mélységesen elítéljük. Ennek következtében csatlakozunk a keddi munkabeszüntetéshez, az egyesület leáll, egyetlen egy csapat sem fog edzeni. A Barcelona továbbra is kiáll a szabadság mellett, és tiszteletet kér Katalónia részére. Megnyertük már magunknak a jogot, hogy hallattathassuk a hangunkat, és arra szeretnénk felhívni a felek figyelmét, hogy politikai megoldást keressenek az ügyben. Szolidaitást vállalunk továbbá azokkal a polgárokkal, aik lehetővé teték a demokrácia megvalósulását a vasárnapi nap folyamán valamint azzal a 894 sérülttel, aki a rendőrség túlzott mértékű erőbevetésének esett áldozatául.”


 
Következő meccsek
Labdarúgás  
-
X
-
Október 24. Kedd (21:30)
Király Kupa, 1/16-os döntő
TV: Paulaner Sörház | Digi Sport 1
 
 
Barcelona Szállás
 
 
Eurobarca FaceBook
 
Eurobarca Google+
Eurobarca Twitter
 
 
Bejelentkezés
Felhasználó:
Jelszó:
 
 
Fórum ajánló
 
 
Keresés
 
 
 
 
A NAP képe
 
 
Impresszum Foci EB 2016 © 2003 - 2017, www.eurobarca.hu