2017.10.23 | Köztársaság kikiált., Gyöngyi napja van
Főoldal > Labdarúgás
MÁRA MÁR KIHAGYHATATLAN | 60 MILLIÓ A KIVÁSÁRLÁSI ÁRA | 10 ÉVRE MEGOLDÁS LEHET
Umtiti: ígéretből kulcsember
Záborszky Iván | 2017. 10. 10., 18:00
ESZKÖZÖK:   |  |  |   |     

Samuel Umtiti volt a tavalyi szezonban az egyetlen, aki friss igazolásként azonnal fontos tagja tudott lenni a Barcelonának, ami súlyos kritika az átigazolások egészére nézve, de nagy dicséret egy fiatal játékosnak, aki ráadásul egy olyan posztra került, ahol talán a legnehezebb jól beilleszkedni.

A Barcelona nagyon sok középső védőt kipróbált az elmúlt egy évtizedben, és a többség nem vált be. Nem vált be, mert a Barçában valamelyest más ezeknek a játékosoknak a feladatuk: jelentős szerepet kell vállalni a támadások felépítésében, a labda járatásában, és mivel a csapat különösen támadó szellemű, jóval többször kell kontrákat, nem várt szituációkat lekezelni. Nem csoda, hogy sok középső védő "bicskája" beletört ebbe a feladatba, és nem csoda az sem, hogy igazán tartósan csak a saját nevelésű játékosok, mint Carles Puyol vagy Gerard Piqué tudták magukénak tudni ezt a posztot, mert ők olyan képzést kaptak a La Masíában, ami ehhez nagy segítséget nyújtott.

Umtiti a Lyonból jött mindössze 22 évesen 25 millió euróért, és már akkor is ígéretes volt, amikor bemutatkozott a csapatban. A szezon folyamán azonban még tovább fejlődött, mára már nem kérdés, hogy kezdő vagy nem kezdő a Barçában, sőt immár a francia válogatottban sem - ahol a 2016-os Eb-n még csak csere volt, alig néhány válogatottsággal.

Mostanra Javier Mascheranónak kell elfogadnia, hogy csak harmadik számú megoldás a védelemben, és a Barcelona idei kapott gól statisztikái (11-ből 7 meccs kapott gól nélkül) egyelőre mindenképpen azt mutatják, a védelem jobban rendben van, mint volt az elmúlt években.

Jobban óvni kellene?

Erre a kérdésre, könnyű a válasz: egészen biztosan igen. Umtiti 2021-ig írt alá a Barcelonával tavaly nyáron, 25 millió euróért érkezett, nem volt sztárigazolás, és nem is keres kifejezetten jól a keret átlagához képest. Ez a klubnak jelen pillanatban előnyös, egészen addig, amíg más klubok nem próbálják meg leigazolni őt.

És mivel a kivásárlási ára nem megfizethetetlen, 60 millió euró, ennek az esélye nem is zárható ki. Miután Umtiti eddigi barcelonai időszakában rendkívül kiegyensúlyozott volt, reális úgy gondolkozni, hogy akár még egy évtizedig megoldás lehet a középső védő posztra. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy a klub az ő szerződését is vizsgálja felül - ahogy azt jó eséllyel meg kellene tenni más esetekben is, hogy biztosan megtartsa az értékeit.


 
Következő meccsek
Labdarúgás  
-
X
-
Október 24. Kedd (21:30)
Király Kupa, 1/16-os döntő
TV: Paulaner Sörház | Digi Sport 1
 
 
Barcelona Szállás
 
 
Eurobarca FaceBook
 
Eurobarca Google+
Eurobarca Twitter
 
 
Bejelentkezés
Felhasználó:
Jelszó:
 
 
Fórum ajánló
 
 
Keresés
 
 
 
 
A NAP képe
 
 
Impresszum Foci EB 2016 © 2003 - 2017, www.eurobarca.hu